Heb je zin om lekker de natuur in te gaan, dan is een wandeling of fietstocht naar Landgoed Het Lankheet een goede tip. Vanaf het recreatiepark is het tien minuten lopen, op de fiets ben je er in drie minuten. Het ligt “om de hoek”.

Het is zeker de moeite waard om dit Landgoed te bezoeken. Het heeft een rijke historie. Al in 1188 zijn er gegevens op schrift gesteld over dit gebied. In dat jaar liet graaf Hendrik van Dalen zijn bezittingen op papier zetten, waaronder ook het landgoed. Door de jaren heen is het in bezit geweest van verschillende grafen en baronnen. Uiteindelijk is het in bezit gekomen van Gerrit Jan van Heek sr. Nog steeds is het in bezit van de nazaten van deze man. De familie van Heek is in Twente een bekende naam. Ze hebben in de tijd van de textielindustrie een belangrijke rol gespeeld.

Het landschap

Het Landgoed is ongeveer 600 ha groot, het bestaat voornamelijk uit naaldbossen, heide, hoogveen en vennen. Het landschap heeft een “rug”, deze is gevormd tijdens de voorlaatste ijstijd. Aan de noordkant van de rug stroomt het water af op de Buurserbeek, aan de zuidkant op de Berkel.

Vloeiweiden

Een vloeiweiden is grasland dat regelmatig bevloeid wordt met wat uit de Buurserbeek en de Berkel. Het grasland wordt daardoor oppervlakkig geïnfiltreerd. Dit gebeurd met opzet. Door de eeuwen heen hebben mensen technieken bedacht om dit te laten gebeuren. Ze hadden en hebben als doel het land vruchtbaar te maken of om het water te filteren.

De vloeiweiden in dit gebied gaan terug tot in de middeleeuwen met als doel het land te bemesten met het water dat rijk was aan kalk en mineralen. Door het bevloeien kon in de winter de graszode vorstvrij gehouden worden, met als voordeel dat het gras alweer vroeg in het voorjaar kom groeien.

Nog een voordeel van het bevloeien is dat het ongedierten weghoud, zoals ritnaalden en engerlingen. Ook mollen blijven hier weg, wat gunstig is voor de draagkracht van de grond.

In de zomermaanden werd dit bevloeiingssysteem gebruikt om het land te irrigeren, zo werd het tekort aan neerslag gecompenseerd. Door dit geweldige systeem konden de boeren wel drie keer in het jaar oogsten. En dat is net zo vaak als de boeren van tegenwoorden, maar nu hebben we allerlei moderne technieken.

In het filmpje hieronder kun je mooi zien hoe het werkt.

Vloeiweiden tegenwoordig

Sinds 1999 is er fase bewijs gewerkt aan een herstel van de vloeiweiden op Het Lankheet. Dit had twee doelen. Aan de ene kant om verdrogingsbestrijding, natuurherstel en waterberging te realiseren, aan de andere kant om het historisch erfgoed te behouden en het te tonen voor wandelaars om er van te genieten.

Het water uit de Buurserbeek wordt nu in rietbekkens gefilterd. Het water loopt dan via het landgoed schoon weer terug de Buurserbeek in. Hierdoor krijgen de hooilanden weer de kans om terug te groeien naar een bloemrijk landschap.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen is dit gebied vl geschiedenis. Het is zeer de moeite waard om daar te genieten van de natuur. Hoe geweldig is het idee dat je in een gebied loopt dat al zo oud is!

Als u geïnteresseerd bent in een wandeling onder begeleiding, dan kun je je aansluiten op elke eerste zaterdag van de maand om 10:00 uur. Dit is op het Veldwerkcentrum van het landgoed. Dit is te vinden aan de Lankheterweg 6. De wandeling duurt ongeveer twee uur, het is verstandig om laarzen mee te nemen. U hoeft zich niet van te voren op te geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *